Zo'n bloempot vraagt er toch om om er wat mee te doen. De kleur is goed, het materiaal is OK, er hoeft alleen maar te worden toe gevoegd....
Leuk werk! Het proces is op foto vast gelegd en wordt op deze pagina, in een online workshop, gepresenteerd.
Veel creatief plezier toe gewenst!
Het eindresultaat van deze workshop is nu te koop!
Al heel lang speelde ik met het idee om eens creatief aan de slag te gaan met een bloempot. Gekozen is voor een zg Azalea-bloempot (17.5 cm hoog x Ø 17cm) en een schaal van 25cm Ø.
Toen de hamer er op en 'gecontroleerd' in stukken geslagen. Een gedeelte van de bodem is daarna weer aan elkaar geplakt en daarna met 2-componentenlijm weer in elkaar geplakt. Passen en meten... eerst met papier een patroon/ mal gemaakt waarna de halve cirkel uit kurk is gesneden. Ik gebruik graag kurk omdat het zo gemakkelijk te bewerken is.
Webshop - Kurkplaat>>
Uit een rest stukje kurk is handig een trap in elkaar gezet. Ik had nog Muurpleister >> staan en omdat ik natuurlijk de kwaliteit van onze eigen producten moet testen ga ik er lekker mee smeren. Het strijkt heel gemakkelijk, dikke of dunne lagen, blijft goed plakken, hard lekker snel uit en is zeer voordelig in gebruik!
Het mozaïeken kan beginnen. De Natuur-steentjes >> laten zich heel gemakkelijk met een zij-kniptang in vorm knippen. Met het leggen van de steentjes volg ik de ronde vormen van de bloempot. Het moet zichtbaar blijven dat het ooit een bloempot was.
Ik ben 'fan' van het lijmpistool maar pak nu voor het metselwerk de Krippenkleister >> ... wat een super ontdekking! Deze lijm is van dezelfde Duitse firma als de Mauerpleister en is heerlijk om mee te werken. De lijm is goed te doseren en steentjes die niet meteen goed liggen kunnen nog worden verschoven waarna ze goed vast komen te zitten. Ook deze lijm is is heel zuinig in gebruik.
Ik wist al dat deze lijm ideaal was voor, bv fijn grind etc maar dat het ook prima werkt voor de steentjes is nieuw voor mij. Ik ben blij met deze ontdekking want een lijmpistool heeft zijn beperkingen, vooral wat het hele fijne werk betreft.... en dan de hitte van de lijm....
De mooie ronde en tapse vorm van de bloempot blijkt tegelijkertijd ook ook een valkuil te zijn.
'Muren' die heel scheef omhoog gaan wil ik niet. De tapse vorm van de gevelsteentjes helpen mij het verschil opvangen. De onderkant van de deuren staan er op en de bovenkant steunt er tegen aan.
Het geheel mag een fantasierijke voorstelling worden maar ook niet al te surrealistisch.
Ik besluit de vlakken niet te groot te maken. Achteraf hadden de natuurstenen op het 'vloeroppervlak' nog veel kleiner gekund.
Van te voren maak ik nooit een plan, ik begin gewoon en doe maar wat. Dit heeft voordelen en natuurlijk nadelen. Wat kom ik mezelf soms tegen! Regelmatig worden er hele stukken afgebroken en opnieuw geplaatst.
De natuursteen is vrij zacht. Dit heeft als voordeel dat het gemakkelijk in vorm is te knippen / breken en dat het ook met grof schuurpapier enigzins bij gewerkt kan worden. Ook van de stenen die aan de bovenkant komen zijn de scherpe randen weg geschuurd.
Ik wilde natuurlijk een halve boog boven de 'deur'. Doordat ik weer een stukje tapse / halfronde vorm moest opvangen, heb ik een gedeelte met steentjes opgevuld.
Al werkende kom je wel tot een probleem oplossing, mislukken bestaat niet!
Het voegen kan beginnen. De lichte stenen met grijs en de rode stenen met lichtgrijs voegsel.
Spuit vóór het voegen eerst de stenen nat met een plantensproeier.
Het voegen beschreef ik hier al eerder >>
Even alvast ter geruststelling... halverwege lijkt het voegen te eindigen in een kliederig, smerig drama, gewoon door poetsen, het komt goed!
Het metselwerk is helemaal klaar. Het heeft alleen nog wat kleur nodig.
Over kleur... wit is dodelijk... wit haalt meestal de sfeer er helemaal uit. Net als zwart! Beter zijn nuances hierin te gebruiken.
Ik heb het plateau grijs beschilderd en verder schreeuwt het werkstuk om de kleur groen.
Het bloempotproject is te combineren met mijn andere werkstukken. Ook hier geldt, gewoon doen en niet te bang zijn of het wel of niet staat.
Maar nu kan het feest van inrichten beginnen! De metalen hekjes doen het ook altijd goed, het geeft diepte in het geheel.
Vogeltjes, poesjes, honden, geiten ... kurk... alles even uitproberen hoe het staat. De beeldjes uit de 9 cm serie blijken er heel goed in te passen!
Het is bijna Pasen en ik bedenk me dat mijn bloempot nu ineens een heel mooi pleintje in Jeruzalem kan zijn....
Super, ik ben heel tevreden!
Ook uit de webshop: Miniatuur Bouwmateriaal - Metalen hekjes - 9 cm Serie beeldjes - Kleine kippen, duiven en vogels